vca vol

Vca vol of basis: welke moet je hebben?

Er zijn twee soorten vca die je kunt halen: de vca vol en de vca basis. De twee hebben overlappingen maar verschillen ook sterk. Benieuwd welke bij jouw werk van toepassing is? Dat ontdek je hier.

vca vol

De vca basis

De vca basis wordt ook wel B-VCA of basisveiligheid vca genoemd. Deze is verplicht voor professionals die werkzaam zijn op onder andere een bouwterrein of een andere risicovolle omgeving. Hiermee kun je aantonen dat je voldoet aan de verplichtingen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. In de vca basis behandel je de benodigde kennis om dit verantwoord te doen. Als je dit diploma hebt kun je het ook meenemen naar andere werkgevers om aan te tonen dat je de juiste kennis hebt.

De vca vol

De vca vol is eigenlijk bedoeld voor leidinggevenden. Het onderscheid wordt gemaakt op basis van de werkzaamheden van de cursist. Het gaat dan met name om de positie. Ben je leidinggevende of operationeel leidinggevende? Dan heb je de vca vol nodig. Het is wel goed om te weten dat wanneer je als ZZP’er werkt, de vca basis voldoet. Je hoeft dan niet ook nog de vca vol te halen om dit aan te tonen, tenzij je natuurlijk ingehuurd bent op een leidinggevende functie.